rosa gaveeske med dittgavekort, lipgloss og parfyme

Gavetips til deg som skal i konfirmasjon

Når konfirmasjonssesongen nærmer seg er det mange som lurer på hvor mye det er vanlig å gi i gave til konfirmanten. Selv om det ikke finnes et fasitsvar på spørsmålet, vil vi hjelpe deg litt på vei.

Hva gir man i gave til egne barn?

Hvis du selv har konfirmant i hus, kan det være vanskelig å vite hvor mye man skal gi. Det er store variasjoner fra familie til familie, men ikke uvanlig å bidra med bunad eller dress, penger på BSU-konto, datamaskin, kamera eller bidrag til sertifikat for moped eller bil.

Hvor mye gir man i gave til barnebarn?

Besteforeldre er gjerne ekstra rause med barnebarna sine. Hvis du har lyst til å skjemme bort barnebarnet, har du lov til det. Likevel er det viktig å huske på at gavebeløpet ikke er det viktigste denne dagen. Konfirmasjonen handler jo først og fremst om å skape en fin dag for konfirmanten.

Hvis familien er liten og det er langt mellom konfirmantene vil man kanskje bruke litt mer enn hvis det er mange konfirmanter på rekke og rad. Et tips er å gi arvegods – gjerne sammen med et pengebeløp. Finn frem et gammelt smykke, sølvbestikk eller noe annet fint som tilhører familien.

Hva med å pakke inn en gave sammen med et personlig gavekort? Dobbel lykke!

smilende jente med oransje genser som holder en oransje gaveeske

Hvor mye gir man i gave til fadderbarn?

Tenk på forholdet du har til fadderbarnet. Man gir vanligvis større gaver til nær familie enn til ungdommer man har mindre kontakt med. Det er på samme måte med fadderbarn. I noen familier er det en tett relasjon mellom faddere og fadderbarn, mens hos andre er det ikke slik.

Fadderen har ofte en veiledende rolle overfor fadderbarnet sitt – iallfall i teorien. Et fint gavetips kan være noe som hjelper konfirmanten videre i livet. Hjelp til BSU eller en lærebok i personlig økonomi er gode tips. Du kan også gi en opplevelse – for eksempel billetter til et idrettsarrangement eller en konsert som dere kan oppleve sammen.

Gaven kan gjerne kombineres med et gavekort, slik at ungdommen også får kjøpe seg noe han eller hun har lyst på akkurat nå!

Hvor mye gir man i konfirmasjonsgave til nabo?

Hvis du har en nær relasjon til naboene, kan du forhøre deg med dem om hva konfirmanten ønsker seg. Kanskje hun/han sparer til noe dyrt, som for eksempel en sykkel eller ny PC? Et gavekort er kjærkomment, og blir et fint bidrag til det konfirmanten har lyst på! Det er et enkelt alternativ til penger, og kan godt øremerkes til en spesiell ting du vet at ungdommen ønsker seg. Velg det beløpet du kjenner deg mest komfortabel med.

Gavetips for øvrige familie og venner

Om du er tante, onkel eller en venn av konfirmanten er det hyggelig å gi enten en liten ting og/eller et pengebeløp – gjerne i form av gavekort. Gi gjerne noe som varer lenge og har nytteverdi. Eksempler kan være smykker, turutstyr, lommebok, et spennende kurs eller bruksting som ungdommen får bruk for på en hybel.

En konvolutt med lapp, dittgavekort og lavendelblomster på.

Gi gavekort i stedet for penger

Et gavekort er den perfekte gaven. Da unngår du at konfirmanten bruker opp sedlene på impulskjøp i skolekantina. I stedet går pengene til noe ordentlig, samtidig som konfirmanten har stor valgfrihet i hva det skal være. Genialt for ungdommer som ønsker seg kamera, PC, turutstyr, sykkel eller andre litt kostbare ting.

Du kan sette ditt personlige preg på gavekortet med ditt eget design. Da blir det ikke bare et pengebeløp, men et fint minne. Det er enkelt! For å gjøre gavekortet personlig, kan du laste opp et bilde av konfirmanten og bruke det på kortet eller legge det ved i meldingen dersom du gir et digitalt gavekort på SMS eller e-post. Avslutt med en personlig hilsen, og gaven er i boks!